30. mrt, 2016

Hij doet het op zijn manier!

Omdat het goed is voor hun ontwikkeling, nodig is om te socialiseren, prettig is dat ze de wereld ontdekken. Zo waren er nog veel meer redenen om mijn zoon te laten logeren. Natuurlijk wij als ouders zouden een weekend rust ervaren, dat was ook een nuttige reden. Toch heeft het me niet lekker gezeten. Ik besloot onze zoon van 5 een weekend uit logeren te laten gaan met een groepje andere autistische kindjes en twee begeleiders in een huisje. Mijn onderbuik zat danig in de knoei en op moment van afscheid nemen, bleek dat ook terecht.

Zoonlief brulde alles bij elkaar, praten, knuffelen, overhalen, niets hielp. Een van de begeleidsters pakte hem op en zette hem in de auto. De andere stelde mij gerust met de woorden, 'hij is straks zo weer rustig en gaat lekker genieten dit weekend'. Ik zwaaide naar mijn huilende zoon die totaal in paniek met radeloze ogen en graaiende armpjes naar mij uitreikte.

Nog nooit heb ik me zo machteloos en rot gevoeld. Het hele weekend werd me op het hart gedrukt als ik belde dat het prima ging. Ik kon niet wachten tot zondag eind van de middag, daar was mijn mannetje weer. Je kon niet veel aan hem merken, hoe het was zei hij niets over. Dit hebben we nog eenmaal herhaald en dat ging precies zo. Daarna was het voor mij genoeg. Mijn kind ontdekt de wereld en het hele sociale en zelfstandige gebeuren op zijn manier!

Van de week op de bank haalden we deze herinnering nog eens op. Ik was in de veronderstelling dat hij er weinig nog van zou herinneren. Helaas hij wist nog tot in zijn tenen hoe verlaten en alleen hij zich had gevoeld. Mijn zoon heeft het nodig vanuit zijn veilige comfortzone stapjes aan mijn hand in de buitenwereld te zetten. Hij heeft de geborgenheid en zekerheid van zijn thuisfront nodig gehad om zich sociaal te ontwikkelen en zelfstandig de mensen en situaties in te kunnen schatten met feedback van ons.

En zie hem nu... hij stapt de wereld in met een zekere tred, zijn gemoed vol humor en open. Hij wil nog steeds het liefste thuis zijn, heeft weinig tot geen vrienden nodig. Maar hij weet zich prima staande te houden en leeft heel puur.

Luister altijd naar je eigen gevoel en laat je niet overhalen iets te doen wat niet goed voelt. Problemen zijn zo gecreeerd, maar uitdagingen blijven spannend en leuk als je ze aangaat op jouw manier. Ze blijven namelijk altijd komen omdat je altijd groeit.