21. jul, 2016

Samen leer je, samen leef je!

Voor kinderen is de wereld anders dan voor ons volwassenen. Natuurlijk ervaart ieder zijn eigen werkelijkheid, dat vooropgesteld. De meeste kinderen zijn puur en straight tot he point. Ik merk dat bij mijn eigen kinderen, maar zeker ook bij mijn leerlingen.

Voor de klas staan is leuk, je hebt contact met jonge mensen, ze geven een stukje van hun belevingswereld en ze delen wat er bij hen speelt van binnen. Mijn ervaring is dat leerlingen zijn gebaat bij duidelijke grenzen, structuur, wederzijds begrip en respect, interesse en vooral veel humor. Ik geef op een VMBO les en voor mezelf heb ik altijd een les doel. Tegelijkertijd kan ik dat doel laten vieren naar gelang de situatie. Improviseren is voor mij het toverwoord. Alles wat zich voordoet tijdens een les is een mogelijkheid om te gebruiken om te leren. Strak aan het plan houden, heeft voor mijn lessen geen zin. Ik werk met mensen en dan is een moment nooit vastgelegd, go with the flow.

Zo kan het zijn dat ik voor de klas sta en er ineens een persoonlijke vraag wordt gesteld vanuit oprechte interesse. Soms is het erg ongepast en dan maak ik me er met een grapje vanaf. Soms laat ik alle uitleg waarmee ik bezig ben daar waar het is en ga in op de vraag. Als ik mijn rondje door de klas doe, spreek ik sommige aan, vraag of het goed gaat en soms komen er dan hele verhalen. Er zit soms een hele wereld achter een smoeltje waar we geen weet van hebben. Alleen in contact kan ik met hart en ziel lesgeven. En dat hebben mijn leerlingen me altijd geboden, vertrouwen om hun hart te luchten.

Vandaag viel er een grote kaart op de deurmat. Ik heb de laatste twee jaar veel kaarten, cadeautjes, bloemen, berichtjes e.d. gekregen. Maar iedere keer kreeg ik kippenvel van de woorden van leerlingen, ouders, collega’s, familie en vrienden….wat een waardering, wat een warmte! Vandaag was het een kaart van een ouder van een mentor leerling van mij. Dankbaar voel ik me. Gewoon omdat ik doe wat ik graag doe en leef zoals ik me voel, bereik ik zoveel lieve mensen. Lesgeven is als leven, je ademt in, voelt, kijkt, luistert, geeft en je adem weer uit. Samen leer je, samen leef je.