19. mrt, 2017

Zo herkenbaar….!

Ik denk dat ik heel spontaan ben en erg impulsief. Veel mensen denken dat ook over mij. Toch zit er achter mijn spontane acties ook weleens een rem. En ja…dan komt zo een spontane actie niet tot stand. Dus ik kan concluderen dat er een filter zit in mijn gedachtegang en dat er dus ook een stop zit waar ik dacht er geen te hebben. Wat maakt dat spontaan en impulsief ineens twijfelachtige eigenschappen worden van mij.

Als ik tijdens gesprekken iets wil zeggen bijvoorbeeld, dan denk ik dat mijn inbreng van waarde kan zijn en toch houd ik stijf mijn mond dicht. Waar dat aan ligt? Vooral aan de mensen die erbij zijn. Bij sommige mensen voelen ik me op mijn gemak en spreek ik zonder mijn filter in te schakelen en bij sommige mensen lukt dat niet. Dan staat dat filter automatisch aan, weegt en wikt en vindt van bijna alles het niet waard om gezegd te worden. Ik kan me dan ook anders qua persoon en uitstraling gaan voelen. Ik voel me ongemakkelijk en heb het idee dat iedereen naar me kijkt. In zo een situatie houd ik mijn mond.

Ik heb dat ook met verjaardagen. Iedereen vindt het natuurlijk geweldig zijn feest te organiseren en alle mensen die ze kennen uit te nodigen en iedereen vindt dat dan gezellig. Althans zo lijkt dat in mijn hoofd. Ik zie tegen zo een verjaardag op. Mensen die je heel lang niet gezien hebt of nog helemaal niet. Met zijn allen in een rondje zitten. De stilte die boven de koffiekopjes hangt is killing. Als het even kan, kom ik daaronder uit. Net als de ‘gezellige’ nieuwjaarswensen iedere januari weer. Dat gezoen en geschud met handen, zo nietszeggend. Omdat het een gewoonte is, doen we het allemaal keurig. Ik zorg dat ik op die dag als een van de eerste in de personeelskamer ben en roep bij binnenkomst, ‘Gelukkig nieuwjaar iedereen!’ Ik houd niet van zoenen maar meen mijn gelukwensen oprecht! Een hoop gelach en het is weer achter de rug. Maar ondertussen zat je wel de hele autorit er naar toe met shit straks is het weer zo ver.

In de loop der jaren is er gelukkig wel verandering gekomen in deze weerstand die ik zo nu en dan voel. Waar ik vroeger voor veel dingen bang was, ben ik dat nu veel minder. Ik laat mezelf zien en laat weten dat dit is wat het is. Ik ben daar gelukkig mee en waarschijnlijk straal ik dat ook uit. Interne dialogen zijn tot rust gekomen en als ik ergens tegen opzie, dan benoem ik dat. Gek genoeg weet dan meteen iedereen waar je het over hebt, want het is zo herkenbaar….