29. apr, 2018

Een liefdevolle en veilige basis is het grootste goed

Een liefdevolle en veilige basis is het grootste goed. Hoe je daarna ook verder leeft, denkt, redeneert en voelt doe je vanuit die basis. Is je basis wankel, onveilig en liefdeloos geweest, zul je altijd op drijfzand lopen. Het zal je in ieder geval altijd een flinke strijd kosten om de bodem onder je voeten stevig te maken.

En dat is wat ik mij afvraag. Kun je een bodem verstevigen? Kun je er op bouwen? Volgens mij kun je het verstevigen, maar krijg je nooit een solide stevige bodem als was de taart meteen goed gebakken. Daar waar de mens met liefdevolle en veilige armen is groot gebracht, zal het nooit de voeten voelen wegzakken, hoogstens eens door de knieën gaan. Het leven zal fundamenteel anders zijn.

Een gevecht van binnen wat bijna niet valt te winnen. Werken aan je basis is lastig. Als eerste moet je beseffen dat je voeten verdwijnen in de bodem. Je bent aan het zwemmen zonder dat je het weet, dan is de oever ver weg. Je besef komt als eerste. Dan het gevecht. Wat hoor bij jou? Waar ben je veilig in welke gedachten? Welke patronen trekken je naar beneden? Wie ben jij?

Omarmen en ontdekken, je onderbuik gevoel vertrouwen. De hele reis naar je fundament leg je af zonder stevige basis. Je wankelt onderweg, je valt, je gaat kopje onder en komt boven. Je hoopt dat de vaste grond echt is. Je bent van niets zeker en twijfelt. Je gaat door, zoekend en zwemmend naar iets waar in je kan geloven, iets wat je zijn mag, iets dat jij bent.