15. jun, 2018

Jouw schilderij, schilder je zelf

Een gekleurde blik hebben we allemaal. Vanaf het moment dat de wereld om je heen als klein kindje aan jou wordt voorgesteld met jou als kleine ik, zie je de wereld door jouw ogen. Jouw ogen worden eerst bestuurd door wat pappa en mamma zeggen en doen en wat jij daaruit opmaakt als waarheid. Voor die tijd was de wereld in jouw kleine bolletje een ontspannen speelplek. Een wazige roes waar je je veilig waande en waar weten en concluderen geen deel uitmaakten.

We kleuren met ons allen de wereld, we zien allen onze eigen kleuren. Soms ben je ontvankelijk voor een andere kleur door iets wat er in je leven gebeurt. Je luistert oprecht naar iemand en je wordt geraakt door de woorden, ze geven je een palet van kleuren die je nooit eerder hebt gekend. Soms loop je zo vaak tegen een muur dat de muur breekt en je tuimelt een zee van andere kleuren in. Wat er ook voorvalt, iets gebeurt er om een ander kleurenpalet te kunnen zien.

Zwart wit kijken is daardoor soms een kunst. Als het leven een golf is en jij de surfer, hoe kan het dan zijn dat je niet in een plasje zee beland dat je nog niet eerder hebt gezien. Oogkleppen zijn er om je angsten in stand te houden. Ze zorgen misschien even voor een overzichtelijk moment, maar dat duurt nooit lang. Om zwart wit te blijven kijken, moet je erg je best doen.

Je denkt misschien dat jouw kleuren nooit veranderen en dat wat je zoekt jou nooit bereikt. Woorden zullen in ieder geval niet jouw wereld kleuren, maar de golfbeweging die het voorbrengt wel. Sta gewoon af en toe eens stil bij wat er in je leven gebeurt, wat er tegen je wordt gezegd en wat er op je pad komt. In alle situaties, personen, gevoelens, dromen en conversaties zit potentie tot een nieuwe sensatie een nieuw aha moment.

Schilder jouw schilderij met de kleuren die je hebt, als je een andere kleur nodig hebt in jouw palet, dan kondigt die zich aan. Het enige wat je hoeft te doen is hiervoor open te staan.