7. okt, 2018

Buitenspelen....

Als ik wandel met de hond, gaan mijn gedachten vaak naar plaatsen, tijden en gevoelens die ik een tijd niet heb aangeraakt. Zo ook vanmorgen.

Mijn kinderen waren geen fan van buitenspelen. Ze vonden het gewoon niet zo leuk. Zo nu en dan deden ze het wel en dan vond ik mezelf een echte mama. Ze kwamen dan even thuis voor wat drinken, namen andere kinderen mee, ik gaf hen allen limonade en een snoepje en ze gingen weer op pad. Meestal waren ze echter binnen.

Mijn dochter had een grote fantasie en een enorme behoefte aan tijd en ruimte voor zichzelf. Ze vermaakte zich uren en uren in haar kamer of in een hoekje van de woonkamer. Mijn zoon had meer nodig. Hij wilde graag spelen met mijn dochter of als hij een verhaal in zijn hoofd had, dan vermaakte hij zich met twee plastic diertjes op zijn knietjes bij de poef.

Vanmorgen zag ik een meisje van een jaar 9 fietsen en afstappen in de speeltuin. Het bracht me terug in de tijd. Mijn kinderen waren minder actief buiten, had dat hen minder voorbereid op de drukke maatschappij? Waar je al vroeg erg zelfstandig moet zijn en waar sociale vaardigheden zeer noodzakelijk zijn. Nee, ik denk het niet. Als ik zie hoe ze hun eigen weg hebben gevonden dan ben ik trots. Op mezelf en op hen. Ik heb ze nooit iets opgedragen of een richting ingeduwd. Ik heb ze ruimte gegeven om zich te ontwikkelen op hun eigen manier. Ik reikte hen mogelijkheden aan, liet hen de wereld zien, maar verplichtte hen tot niets.

Met als resultaat dat ze twee unieke persoontjes zijn. De een omarmd de wijde wereld en ontmoet nieuwe mensen en nieuwe dingen met een lach en nieuwsgierigheid zonder angst. En de ander ontdekt de digitale wereld en communiceert met mensen uit heel de wereld, ontwikkelt nieuwe dingen en werkt aan zijn eigen doelen op zijn manier. Ik ben hoogstens nodig voor een knuffel of een steuntje in de rug, een praatje om te ventileren of om een stukje mee te denken, maar ze timmeren aan hun eigen weg met hun eigen hamer. Heerlijk om te zien hoe mijn kleine grut al grote mini volwassenen zijn met eigen ideeën en enthousiasme om deze ten uitvoer te brengen.