18. jun, 2019

Mijn lijf, mijn leven

Sinds ik ernstig en langdurig ziek ben geweest, maak ik me minder druk om bepaalde zaken. Waaronder mijn gewicht. Let wel, ik let erop uit oogpunt voor mijn gezondheid, maar een cijfer op de weegschaal bepaalt niet mijn gedachten of gemoedsrust. Toen ik eenmaal op het toppunt van mijn ziekte zoveel woog dat ik door mijn gebrek aan energie en spierkracht het zwaartepunt niet op mijn gewicht, maar alleen nog maar op mijn welzijn kon richten, is de weegschaal in achting zwaar gedaald.

Doordat ik voedsel en bewegen nog meer ging afstemmen op wat mijn lichaam nodig had en uiteraard door verschillende operaties die mijn ziekte een halt toeriepen, kwam ik steeds beter in mijn vel te zitten. Dat ik daardoor afviel, was voor mij geen verrassing. Ik was altijd slank geweest en ging er vanuit dat mijn lichaam zich weer zou herstellen. Veel hormonaal vet zal niet meer verdwijnen, is mij verteld door de endocrinoloog. Maar ik merk dat ik toch nog steeds afval ook al is mij gezegd dat ik door de cortisol die ik moet slikken juist alleen nog maar aan zou komen.

Ik drink water, kruiden thee en koffie, een stuk fruit, twee sneetjes brood, een bakje kefir met zaden en avondeten met weinig of geen aardappels of pasta en ik eet of vegetarisch of weinig vlees. Ik laat een gebakje bij een verjaardag niet staan en eet af en toe chips of nootjes. Ik eet naar waar ik trek in heb en mag alles van mezelf. Dit heeft tot gevolg dat ik een gezond eetpatroon heb. Ik voel steeds meer afkeer voor eten dat mijn lichaam niet dient, dus trek in een vet of suikerrijk tussendoortje heb ik zelden. Als ik geen trek heb, eet ik niet. Ik sla het ontbijt dan ook regelmatig over.

Ik ben het afgelopen jaar 7kg afgevallen. Geen idee in hoeveel tijd. Ik sta 1x in het jaar op de weegschaal. Mijn ziekte gaf mij de rust om aan mijn lijf te denken en niet aan mijn gewicht. Pas als je contact hebt met je lijf en voelt waar je lijf behoefte aan hebt, kun je een eetpatroon ontwikkelen dat bij jouw lijf past. Je hoofd en al het berekenen van calorieën heeft hier niets mee van doen. Voel waar je behoefte aan hebt en geef jezelf dat. Bij mij was dat het realiseren dat een gezond lijf een cadeau is.