20. sep, 2019

weten versus ervaren

Het willen weten en begrijpen heeft het ervaren verdrongen. Bij iedere geur willen we een object of iets anders koppelen. Het in een vakje doen. In plaats van te ruiken en te ervaren wat het met je lichaam doet.

Ik wandelde net met mijn hondjes en rook de ochtend. Meteen was ik bezig te analyseren wat ik rook, zag het voor me en stapte in de poep. Ik keek niet om me heen, ik nam niet alles in me op en liet alles daar. Ik pakte een detail en ging terug in mijn hoofd. Wilde begrijpen wat ik rook. Alles een naam geven wat je hoort, wat je ziet, is niet ervaren. Maar hoe moeilijk is het om niet meer te koppelen. Al je zintuigen staan in verbinding met je verstand. Ze kunnen niet vrij waarnemen, alles heeft een naam en label gekregen waar je binnen een seconde in zit.

Om niet te begrijpen, moet je je best doen. Kunnen ontspannen en niets denken, alleen voelen, ruiken, zien, horen en proeven is bijna niet meer te doen. We hebben het ervaren weggedacht. Mensen mediteren of zoeken een andere vorm van puur zijn en ervaren. Maar vanzelf lukt het bijna niet meer.

Dat is de prijs die we hebben betaald voor de antwoorden van onze nieuwsgierigheid. Het willen weten en begrijpen, lijkt in plaats te zijn gekomen van het ervaren en het zijn. Nu proberen we weer te ervaren en daar hebben we allerlei truckjes voor nodig, want vanzelf lijkt het bijna niet meer te gaan.