16. jan, 2020

Mijn passie is vervlogen....

Ik merk dat ik minder gedreven ben om allerlei nieuwe vormen van onderwijs te bestuderen en er nieuwsgierig naar te zijn. Waar ik jaren terug van alles las en probeerde toe te passen, deelde met collega's, mis ik nu de passie.

Hoe dat kan? Twee redenen. Ik ben er te moe voor. Ik merk dat 4 dagen werken en een beetje privé de max is. Waar ik dat de jaren na mijn laatste operatie helemaal niet erg vond, juist genoot van iedere stap die ik harder of meer kom zetten, merk ik nu dat de energie op is. Er is net genoeg voor het hoognodige en daarna is het op.

De tweede reden is dat ik tegen de logheid van het systeem aanloop. Daar waar ik met veel enthousiasme dingen van de grond probeerde te krijgen, merkte ik al gauw dat dit een hele lange adem nodig heeft. Je hebt met systemen, regels, mensen en tijd te maken. Ik bedenk iets en voer het uit. Zo werkt het leven niet.

Ik heb voor veel dingen geduld en voor net zo veel dingen niet. Als iets maar niet van de grond komt en het heel veel energie kost, geef ik het dus op, heb ik gemerkt. Ik doe nog steeds mijn best voor dingen die zich voor mijn neus ontvouwen en waar ik ter plekke iets mee kan, maar heb ik mensen nodig en tijd en moet ik door opgetrokken muren heen breken, dan laat ik het.

Mijn passie voor onderwijs zoals ik onderwijs voor ogen heb, laat ik doodbloeden. In mijn lessen doe ik wat ik kan in het stramien van wat er is, maar mijn passie is gedoofd.

Ik ben een doener, ik ben impulsief, ik improviseer en ik heb structuur nodig. Ik denk ook dat ik het mis een duidelijk omlijnd doel te hebben. Wat ik tegenkwam, inspireerde mij en wilde ik meteen ten uitvoer brengen. De beren die andere zien, zie ik niet. Dus na een zoveelste idee wat vervloog in de gangen van de school voelde ik de moed in mijn schoenen zakken.

Ik ben dus niet meer gepassioneerd, niet meer vol interesse, niet meer nieuwsgierig, ik lijk wel een leerling.

Toch geniet ik van het lesgeven. Ik doe wat ik kan in mijn lessen en bereik leerlingen op mijn manier. Ik vind het jammer om te zien dat zoveel mooie kansen en goede inzichten de school(en) maar niet bereiken.

Ik ben moe en heb me er bij neergelegd.
Www.mijnmaniervandoen.nl