23. nov, 2020

Doe gewoon eens gek

Deze week is het de gezonde schoolweek bij ons op school. Een ieder jaar terugkerend thema. Dit jaar heb ik er een dubbel gevoel bij. Alle leerlingen zien er hetzelfde uit, met de blauwe of gekleurde mondkapjes voor.

Rumag is er deze week ook weer bij en brengt een beetje humor mee op een zwarte achtergrond. Het tekent de tijd waarin we nu leven.

Ik heb ontheffing voor het dragen van een mondkapje, ik ben chronisch ziek, ik word duizelig en ga hyperventileren met dat kapje voor mijn mond. Ik vind het niks, dat hele kapje.

Aan de andere kant hoor ik verhalen van mijn vriendin, familieleden van haar zijn getroffen door de Corona, in Iran. Het schijnt daar dweilen met de kraan open te zijn. Ze is heel erg bang. Dat begrijp ik ook.

Stress, moeheid, ongezond eten, niet bewegen, dat zijn onze vijanden. Als we frisse lucht inademen en iedere dag wandelen in de natuur of wat sporten en onze stress kunnen relativeren, zouden we zoveel minder vatbaar zijn. Lachen, dansen, gek doen, heeft de wereld nodig, heb jij nodig.

We leren onze leerlingen over gezond leven deze week, met hun mondkapje voor, luisteren ze wat grote mensen vertellen. Het is absoluut goed bedoeld, maar we kunnen hen zo veel beter voordoen.