10. dec, 2020

mijn wereld

Mijn dag heeft een ritme door mijn rooster op school, door de wandel momenten van onze hondjes, door de etenstijden en door mijn vaste rituelen. Als mijn ritme wordt verstoord, heb ik een moment kortsluiting in mijn hoofd.
Ik heb zodanig houvast aan mijn ritme en rituelen, dat ik bij een verstoring hoofdpijn krijg, moe en word en gespannen raak.

Dit uit zich soms in acties en woorden. Dan is het merkbaar voor de mensen om mij heen. Vooral als ik me op mijn gemak voel, vertel ik wat ik ervan vind en dat ik het niet doe.

Pas na een paar minuten als ik aan het redeneren ben geslagen, lijk ik aan de buitenkant weer tot rust gekomen. Van binnen echter niet. Er gaat door me heen hoe ik de dag anders moet invullen en vooral het mezelf tot rust manen, krijgt veel ruimte.

Een voorbeeld: ik kom thuis en ik heb geen tijd om te doen wat ik altijd doe, omdat er plotseling iemand langs komt binnen een paar minuten. Ik ruim dus niet de keuken op, ren niet naar boven om mijn thuis outfit aan te trekken, ik geef de katten geen brokjes en zet geen thee. Ik loop rusteloos door de kamer en kijk op de klok. Mijn thuiskom-ritueel voor ik ga zitten en kan ontspannen, is verstoord. Ik doe het nu een halfuur later als de persoon weer weg is. Door deze verandering raak ik gespannen, ik zit niet rustig, ik kan niet doen wat ik altijd doe.

Ik praat weer tegen mezelf, dat het niet erg is, maar het helpt niet. Als ik een taak uitvoer op mijn manier, dan heb ik daarna rust. Kan dit niet op mijn manier, dan blijf ik lang onrustig, alsof iets nog niet af is.

Ik vind het lastig uit te leggen, maar vandaag kreeg ik de behoefte om het onder woorden te brengen. Vooral voor mezelf. Waar zit in mij de onrust en de spanning? In de verstoring van mijn ritme en rituelen. Ik wilde dat ik er geen last van heb, maar zonder wil en kan ik niet. Iets spontaan doen, vind ik heel vaak leuk, maar precies op het juiste tijdstip in mijn dag en avond en graag zoals ik het wil. Niet om de baas te spelen, maar ik kan er pas van genieten als ik er controle over heb. Niet omdat ik controledrang heb, maar omdat ik autisme heb. Voor mij niet erg, als alles maar gaat zoals ik het verwachtšŸ˜Š