11. jan, 2021

Mens en geen hij of zij

Vanmorgen vernam ik iets wat ik nog niet eerder had gehoord. Bij ons op school hoor ik de laatste jaren meisjesnamen veranderd worden in jongensnamen en andersom. Ik zie dat meisjes zich meer jongen voelen dan meisje en andersom.

Voorheen zag en hoorde ik het niet. Ook toen zullen er meisjes geweest zijn die liever jongens waren en andersom. Ik ben alleen maar blij dat het kan.

Vandaag wilde een meisje niet liever doorgaan als jongen, maar als mens. Helemaal neutraal dus. Verwijzen met hen en hun. Geen hij of zij. Ik vond het bijzonder dat iemand van een jaar of 14 dit zo stellig wil.

Ik had geen gelegenheid om naar de beweegreden te vragen. Dat ga ik vast en zeker nog doen. Gewoon omdat ik nieuwsgierig ben. Mensen die op jonge leeftijd al zo achter hun eigen waarden en normen kunnen staan, bewonder ik. Al is er wel een kleine stem die echoed in mijn hoofd:
 "Wat als het een roep om aandacht is en hij/zij/het zo in de war is en hulp nodig heeft?"  Want 14 jaar is een leeftijd waarop er veel speelt in een jong hoofd en vaak ook in het leven.

Gelukkig is ze in beeld bij de juiste personen. Door de lockdown minder in beeld bij mij, wat ik jammer vind, maar dat duurt hopelijk niet lang meer. Als ik nu maar de juiste naam gebruik en me niet steeds vergis.